مروزه پارچهها با توجه به پیشرفت تکنولوژی، دارای انواع بسیاری هستند.
شناخت انواع گوناگون پارچه از نظر جنس و طرحهای آن، از مهمترین لازمههای طراحی و تولید لباس است. طراحان و تولیدکنندگان پوشاک باید به خوبی پارچههای گوناگون را بشناسند تا بتوانند نسبت به محصولی که خلق میکنند، پارچهی مناسب را انتخاب کنند. در این مطلب به معرفی انواعی از پارچهها میپردازیم.
منشا انواع پارچه ها
پارچهها با توجه به منشا آنها به چهار دسته تقسیم میشوند:
- پارچههایی که منشا گیاهی دارند؛ مانند کتان، پنبه، کنف و غیره؛
- پارچههایی که سرچشمهی حیوانی دارند؛ مانند ابریشم، پشم، خز طبیعی و غیره؛
- پارچههایی با سرچشمهی معدنی؛ مانند آزبست ( پنبهی نسوز) و پارچههای شیشهای؛
- پارچههایی که از سنتزهای شیمیایی به دست میآیند؛ مانند نایلون، داکرون و ترگال.
پارچههای الیاف طبیعی
این پارچهها از الیاف گیاهی به وجود میآیند که شامل موارد زیر میشوند:
- الیاف میوهای – دانهای مانند پنبه؛
- الیاف ساقهای مانند کتان و کنف؛
- الیاف برگی مانند سیسال؛
- پارچههای نخی – پنبهای.
پارچههای نخ و پنبه بسیار پرطرفدار و پرکاربرد هستند. این پارچهها به پوست آسیب نمیرسانند و حساسیت ایجاد نمیکنند. این پارچهها باعث جریان هوا و تنفس بدن میشوند، به همین دلیل در هوای گرم، خنک هستند. البته لباسهایی با الیاف پنبهای ضخیمتر و گرمتر هستند و در سرما بدن را گرم میکنند. به دلیل این که این پارچهها پس از شستن آب میروند، باید پیش از برش در آب انداخته شوند. همچنین نسبت به مرغوبیت جنس رنگ پس میدهند. در صنعت به طور معمول الیاف پنبه را در محلول اکسیدان میگذارند تا سفید شود. هر چه بیشتر در این محلول بمانند، سفیدتر و البته کم دوامتر میشوند. الیاف نخی در برابر چروک شدن بسیار حساس هستند. بهتر است این پارچهها برای لباسهای راحتی، منزل و لباس نوزاد به کار روند. این پارچهها بید نمیزنند، ولی اگر در جای مرطوب و تاریک باشند، کپک خواهند زد.
در ادامه به معرفی برخی از انواع پارچه های نخی پرداخته میشود.
-
چیت
- این نوع پارچه، بسیار سبک با تراکم کم تار و پود و در دو نوع ساده و طرحدار موجود، و برای لباس راحتی مردانه و زنانه، بسیار مناسب است.
-
متقال
- ین نوع پارچه به نسبت ضخیم و تراکم نخهای تار و پود آن زیاد است. رنگپذیری خوبی ندارد و در رنگهای سفید و شیری موجود است. این نوع پارچه برای تنپوش مناسب نیست و بیشتر برای روبالشی و ملحفه و غیره استفاده میشود. کاربرد رایج دیگر این پارچه برای « پاترون » است.
-
چلوار
-
- این نوع پارچه، سبک، خنک، به طور معمول به شکل طرحدار و گلدار و برای تهیه لباس مناسب است. از آن پیراهن، زیرجامه، ملحفه و روبالشی تهیه میکنند. چلوارهای سفید و روشن به دلیل تراکم تار و پود بیشتر، کمتر برای دوخت لباس استفاده میشوند.
-
کرباس
-
- ارچهای ضخیم و آهاردار با تراکم تار و پود کم است. به دلیل ضخامت زیاد نخهای تار و پود، مناسب لباس نیست و به طور معمول به عنوان لایی کت، پارچههای شمارهدوزی، کاموادوزی و از این دست به کار میرود.
-
کتان
-
- الیاف این پارچه، خشک و خشن هستند و زود چروک میشوند. این پارچه جزو خنکترین پارچهها و در هوای گرم بسیار مناسب هستند. به همین دلیل چروک شدن آنها اهمیت زیادی ندارد. این پارچه را باید پیش از دوخت شستوشو داد. پارچههایی که صددرصد کتان باشند، رنگپذیری خوبی ندارند. کتانهای رنگی در هنگام شست و شو رنگ میدهند، مگر اینکه پارچهی کتان در ترکیب با مواد شیمیایی باشد. کتان، ضخامتهای گوناگون دارد؛ پارچهی برزنتی از نوع ضخیم آن است.
-
مخمل
- جنس این پارچه یا نخی یا ابریشمی است.
-
-